*Blog ni masih separuh siap sejak diimport dari wordpress hosting. Maaf atas kesulitan.

Rabu, 23 Jun 2010

Sebab aku tak tahu jalan kereta di KL

Satu hari kawan aku yang sama-sama menuntut di Shah Alam yang berasal dari kedah mahu jalan-jalan ke KL. Lalu dia tanya jalan mana yang harus diambil jika mahu ke tempat tujuannya.

Aku diam. berfikir. Aku tak tahu sebenarnya jalan mana walaupun telah hampir 22 tahun menetap di KL. aku selalu ikut short cut atau lagi senang naik LRT. Naik bas, jem juga – lebih malang kalau kena berdiri.

Nama jalan, tak tahu, tapi landmark jalan, tahu. kalau aku beritahu pada diorang ni landmark tu adakah diorang tahu? Jadi aku kata lah aku tak tahu...

“Kata orang KL tapi tak tahu jalan kat KL,” *tersindir aku*

Sebenarnya, ada beberapa jalan di KL yang telah aku lupakan dan tidak mahu lalu lagi akibat fobia dengan kesesakan jalan raya yang betul-betul menguji perasaan.

Ada antaranya yang telah 10 tahun aku tak lalu disebabkan tak mahu meredah kesesakan.

Antara jalan-jalan tersebut:

1. Jalan Chow Kit. Aku tak tahu kat mana pasar chow kit pun (teruk kan aku?)

2. MRR2 menghala ke ampang dan cheras. Jem tak payah cakap macamana. Jadi aku tak tahu ada restoran Linda Onn di situ.

3. Federal Highway. Aku selesa lalu ikut NKVE damansara atau DUKE saja kalau mahu ke Shah Alam.

4. Jalan Tunku Abdul Rahman. Lebih selesa naik LRT.

5. Jalan Ampang. Aku rela ikut Jalan Yap Kwan Seng dan ambil jalan jauh sebab lebih cepat.

6. Jalan Bukit Bintang. Ini juga, aku rela naik LRT dan monorel.

7. Jalan Tun Razak. Tak boleh buat apa-apa kerana jalan ini ialah tulang belakang di KL ni.

Ada beberapa lagi jalan yang aku tak ingat nama.

Ada juga jalan yang berpotensi sesak teruk walaupun bukan pada waktu puncak lagi 10 5 tahun. Antaranya ialah jalan yang aku tak suka lalu tapi terpaksa lalu:

1. Jalan Jelatek – terpaksa lah lalu jalan ni walaupun jem macam haram pagi2. Itu pun Datum Jelatek belum dibangunkan lagi (cadangan kondominium di belakang LRT jelatek dekat bengkel mara). Kalau kondo tu naik nanti, anggaran kereta penduduk kondo (paling kurang 4000 unit + kereta sedia ada = kiralah sendiri!

2. Jalan besar dekat rumah aku di Sekolah Kebangsaan Setiawangsa. Nak keluar rumah pun payah disebabkan ada gerai haram kat situ. Kereta parking kiri kanan terutama waktu budak-budak balik sekolah.

3. Jalan Datuk Keramat. Pasar tu bila nak pindah? Kan Keramat Mall dah bertahun dah siap? Satu lagi….jalan kat kawasan ni asyik berlubang je. Kesian penduduk kat sini.

Untung siapa yang kerja dekat rumah dan tak perlu lalu jalan-jalan tu.

Satu lagi yang buat aku rasa nak marah dengan orang KL ni.

Selalunya bila traffic light hijau kereta depan kita lembab je nak jalan, tapi bila lampu tukar kuning tahu pulak dia nak cepat... Last2 dia sorang je lepas.

Come on! Dah la kat KL ni traffic light banyak bagai….Putrajaya pun sama jugak…jalan sikit punya lurus tapi simpang sikit punya banyak…

Sebab tu aku malas nak memandu kat KL ni. Naik LRT pulak, manusia tak ada sivik….

*Ini lah agaknya tanda-tanda negara nak maju..

p/s: kajian menunjukkan lebih dari 2 tahun usia kita (purata 75tahun) dihabiskan dalam kereta dan menunggu di traffic light. Itu 75, kalau usia kita kurang dari itu?

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Apa kata anda? Jom kongsi!